Uključi se

Hrvatska je zemlja u kojoj je oko 6% populacije mladih uključeno u volonterski rad što je iznimno nizak postotak. Ako si student psihologije, pedagogije, predškolskog odgoja, učiteljskog smjera, socijalnog rada, ili studiraš u blizini naše udruge možeš se uključiti u rad naše organizacije i postati volonter Društva „Naša djeca“ Opatija! Naša su vrata otvorena svim mladim ljudima dobre volje i velikog srca koji žele i mogu doprinijeti radu naše udruge! Volontirati je moguće u našim akcijama i na našim manifestacijama (Mića marunada, Opatijski i Lovranski dječji dan, Dječji tjedan, Obiteljskim potragama za opatijskim blagom ili Božićnom čarolijom…); tjedno u našim aktivnostima npr. Radionici igraonici „Kolibrići“ namijenjenoj djeci s teškoćama u razvoju; možete pomagati i našim osnovnoškolcima u savladavanju školskog gradiva i još puno, puno toga.

Što nudimo?

Osnovnu edukaciju volontera za volontiranje u našoj udruzi, upoznavanje s misijom i ciljevima udruge, etičkim kodeksom i politikom zaštite djece, predavanja/radionice o komunikacijskim vještinama potrebnim za rad s djecom, predavanja o grupnom i individualnom radu, psihofizičkom razvoju djeteta te ekspresivnim tehnikama u radu s djecom.

Dodatne edukacije kojima se nastavlja usavršavanje volontera te koje predstavlja već sastavni dio sustava brige za volontere. Predavanja koja proširuju obuhvaćeno u osnovnoj edukaciji i osmišljena su kao podrška i dodatna pomoć našim volonterima tijekom godine, čime se povećava njihova motiviranost i spremnost za rad te ih se stručno osposobljava u većoj mjeri nego li samom početnom edukacijom.

Osim toga, doedukacije koriste i samim volonterima u njihovoj stručnoj naobrazbi i razvoju profesionalnih vještina. Neke od dosadašnjih doedukacija su: ˝Kreativne tehnike u radu s djecom˝; „Upoznavanje s Konvencijom UN-a o pravima djeteta“, „Pravo na slbodno vrijeme i igru“, „Od zamisli do projekta“ itd.

Supervizije kojima nastojimo osigurati volonterima stalnu pomoć u vezi slučajeva koji su im teški ili situacija za koje nisu u stanju samostalno odlučiti kako trebaju reagirati.

DND Opatija redovito organizira supervizijske sastanke koji su obvezni za sve volontere, a provodi ih stručni tim supervizora koji pripremaju sadržaje i teme supervizijskih sastanaka. Ovaj tim poseban je po tome što u njemu sudjeluju nekadašnji volonteri DND Opatija osobe koje su dobro upoznate s našim radom te dobro poznaju probleme s kojima se volonteri susreću.

Sljedeća korist od supervizija je razmjena iskustava samih volontera – ove su aktivnosti otvorene radionice na kojima se moderiranom raspravom o iskustvima i problemima poboljšava unutarnja kohezija grupe, dogovaraju se zajednička rješenja za određene probleme, radi se na međuljudskim odnosima te se razmjenjuju ideje i prijedlozi o poboljšanju rada. Vrlo je važna pripadnost volontera svojoj supervizijskoj grupi, što doprinosi osjećaju povjerenja u grupi i otvorenosti u razgovoru sa supervizorom. Svaka se grupa sastaje jednom mjesečno i promjene članova koji čine grupu su minimalne.

Stručnu literaturu kroz koju se volonteri dodatno mogu educirati i jačati za stručne teme s kojima se susreću u svome radu, a čije im ih je poznavanje bitno i za rad u struci u budućnosti. Stručna literatura dostupna je u našoj knjižnici, a pišemo i mjesečne teme za volontere ovisno o problematici na koju volonteri nailaze u svome radu.

Druženja volontera i mjesečni newsletter kojima nastojimo povezati volontere, potaknuti međusobnu suradnju, podršku i razmjenu iskustava!

DONESITE ODLUKU! UKLJUČITE SE! VRIJEME ULOŽENO U DJECU NAJSIGURNIJE JE ULAGANJE! POSTANITE I VI DIO DND VOLONTERSKOG TIMA!!