PODRŠKA APELIMA EUROPSKIH ORGANIZACIJA ZA DJECU-KRŠENJE DJEČJIH PRAVA U UKRAJINI

Društvo „Naša djeca“ Opatija punopravni je član Eurochild i Child Rights Connect organizacija.

Kao članica navedenih organizacija želimo vas informirati o stanju ljudskih i dječjih prava danas u Ukrajini i onome što ove dvije velike organizacije na tom polju poduzimaju.

Svjedoci smo svakodnevnog velikog kršenja ljudskih i dječjih prava.

Više od 500.000 djece iz Ukrajine trenutno je raseljeno u Ukrajini i izvan nje. Očekujemo da će ta brojka rasti kako sukob bude eskalirao i  remetio živote ljudi u Ukrajini.

Pozivamo Vas da podijelite  materijale koje objavljujemo članovima Vašeg DND-a, roditeljima djece uključene u aktivnosti Vašeg osnovnog društva, dječjeg vijeća, dječjeg foruma s ciljem pružanja potpore svoj djeci i obiteljima u Ukrajini i izvan nje, bez razlike.

Europska komisija ovih je dana objavila inačicu EU-ove strategije o pravima djeteta prilagođenu djeci na 22 jezika. Članovi 1. saziva NEFa Hrvatske dali su svoj prilog u izradi hrvatske inačice.

Dana 3. ožujka 2022. godine Eurochild je dao zajedničku izjavu u ime Child Rights Connect na posebnoj sjednici Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava o Ukrajini.

“Osuđujemo nedavne napade na škole i dječje vrtiće u Ukrajini. Najmanje šest obrazovnih objekata suočeno je s granatiranjem proteklih dana, što će imati dubok utjecaj na pravo djece na obrazovanje. […] Kao mreža organizacija i pojedinaca predanih u zaštiti i promicanju ljudskih prava djece, ujedinjeni smo protiv rata.

Ponavljamo poziv glavnog tajnika na prekid vatre i povratak dijalogu i pregovorima kako bi se zaustavila eskalacija rata u Ukrajini i pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži sve mjere koje štite živote i dobrobit djece, uključujući potporu svoj djeci i obiteljima pronaći sigurnost unutar Ukrajine i izvan granica bez diskriminacije. Podržavamo osnivanje istražnog povjerenstva od strane Vijeća i sve druge mehanizme odgovornosti za rješavanje kršenja i zlouporabe dječjih prava.”

U ime DND Opatija i u svoje osobno ime, kao voditeljica na nacionalnoj razini programa Saveza DND  “Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djeteta” zahvaljujemo Vam na podršci i pozivamo Vas da proslijedite navedene materijale.

 Sanja Škorić

Materijali vezani uz stanje dječjih i ljudskih prava u Ukrajini: Vijeće za ljudska prava 49. sjednica_izjava nevladninih organizacijaKako nacionalni akcijski planovi mogu promijeniti živote djece diljem EU MINISTARSKA KONFERENCIJA O PROVEDBI EUROPSKOG JAMSTVA ZA DJECU

PODIJELI VIJEST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

POVEZANE VIJESTI