Akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“

Gradovi – prijatelji djece je izvorno hrvatska akcija potaknuta idejama i iskustvima koja su se krajem 20. stoljeća poduzimala u svijetu za dobrobit djece. Na međunarodnoj konferenciju u Dakaru (Senegal) 1992. istaknuta je ideja o gradonačelnicima-zaštitnicima djece kao jednim od načina da se gradske vlasti više uključe u ostvarivanje prava djece.

O AKCIJI

Na međunarodnoj konferenciju u Dakaru (Senegal) 1992. istaknuta je ideja o gradonačelnicima-zaštitnicima djece kao jednim od načina da se gradske vlasti više uključe u ostvarivanje prava djece. Ta se ideja u Hrvatskoj u ratnim godinama počela provoditi pod nazivom Gradonačelnici-branitelji djece, čijom je akcijom pružena značajna pomoć brojnoj djeci prognanicima i izbjeglicama.

Na UN-ovoj konferenciji o naseljima i stanovanju, u Istanbulu, Habitat II (1996.) prvi je put predstavljen koncept gradova-prijatelja djece. Imajući u vidu ove inicijative na sastanku u Savezu društava Naša djeca Hrvatske, u siječnju 1999. pedijatar prof. dr. sc. Josip Grgurić iznio je inicijativu da se uspostavi akcija Gradovi-prijatelji djece, dok je tadašnji tajnik Saveza dr. sc. Emil Paravina predložio da se u Akciju uključe i općine.

Tako je Akcija u Hrvatskoj započela krajem 1999. godine, a nju od tada vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“.

Trenutno je u Akciju uključeno 152 grada/općine od čega 81 grad i 71 općina. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

IzvorSavez društava „Naša djeca“ Hrvatske

Gradu Opatiji počasni naziv „Grad prijatelj djece“ dodijeljen je 2005. godine. „Veliki doprinos u dobivanju titule „prijatelja djece“ dalo je Društvo „Naša djeca“ Opatija koje tijekom svih ovih godina, a ubrzo ćemo obilježiti 70-ti rođendan, bio inicijator, pokretač velikih akcija i aktivnosti kojima se mijenjao život za našu djecu u našem gradu.“ Video “20 godina nam je tek“  povodom obilježavanja 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”
EUROCHILD KONFERENCIJA „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“, OPATIJA 2018.

Više od tristo vodećih stručnjaka iz područja dječjih prava, članova udruga, kreatora javnih politika te djece i mladih iz 39 europskih država boravilo je od 29. do 31. listopada u Opatiji i sudjelovalo u radu konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije bili su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece. Tema konferencije bila je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Moto konferencije osmislila su djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Posljednjeg dana konferencije održane su interesantne radionice Žive knjižnice, na kojima su voditelji radionica svoja iskustva i savjete podijelili sa sudionicima, a na zatvaranju konferencije predstavljene su i preporuke djece i mladih upućene kreatorima javnih politika, koje glase:

 1. Svaka vlada u Europi trebala bi uvesti edukaciju o dječjem pravu na sudjelovanje kao obvezan dio kurikuluma svake škole;
 2. Svaka vlada u Europi trebala bi implementirani strategiju inkluzivne participacije, za SVU djecu, koja obvezuje lokalne, regionalne i nacionalne kratore javnih politika da uzmu u obzir dječje stavove;
 3. Svaka vlada u Europi trebala bi biti obvezna pružiti dokaz o utjecaju djece u sastavljanju programa te sudjelovanju u donošenju odluka i njihovoj provedbi.
14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske – susreti Dječjih vijeća Hrvatske treći put u Opatiji

14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske održavaju se u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije. Domaćin susreta je DND Opatija i Grad Opatija.

Sudionike iz Dječjih vijeća Čakovca, Dubrovnika, Jastrebarskog, Karlovca, Koprivnice, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Pregrade, Preloga, Pule, Rovinja, Šibenika, Tuhelja, Varaždina i Velike Gorice pozdravili su gradonačelnik Ivo Dujmić, dječja gradonačelnica Petra Deranja, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske dr. sc. Aida Salihagić Kadić, tajnica DND-a Opatija i zamjenica predsjednice Saveza DND-a Hrvatske Sanja Škorić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač.

Proglašeni su i „Naj-projekti 2018“, a nagrade su osvojila Dječja vijeća iz Pregrade i Pule. Riječ je o natječaju za najbolje projekte koje su osmislila djeca, a koji poboljšavaju život djece u njihovim sredinama. Prijavljeno je 15 projekata iz cijele Hrvatske, a komisija sastavljena od članova 11. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije odlučila je da su Naj-projekti „Veseli tjedan“ Dječjeg gradskog vijeća Pregrade i „Edukativna predstava u formi forum kazališta“ Dječjeg vijeća iz Pule.

Ovogodišnji Susret Dječjih vijeća je dio velike europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ Eurochild organizacije, koja se paralelno održava u Opatiji, a u sklopu Susreta održat će se edukativne i zabavne radionice za djecu i mentore na temu sudjelovanja djece u donošenju odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini pod nazivom „Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama“. Djeca će donijeti i svoju Deklaraciju, koju će predstaviti sudionicima međunarodne konferencije Eurochilda.

Svoje su zaključke i poruke odraslima prezentirali i predstavnici 14. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske, koji se u Opatiji odvijao paralelno uz Eurochild konferenciju – Nikola Dujmović iz DV Rovinj, Lucija Brajković iz DGV-a Opatija i Barbara Golub iz DV Jastrebarsko. Oni su poručili kako odrasli trebaju prihvaćati djecu kao ravnopravne partnere u procesu donošenja odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, senzibilizirati medije za prepoznavanje važnosti prava djece te kako djeca trebaju slušati odrasle, a odrasli trebaju čuti i slušati djecu jer samo uz suradnju i zajednički trud možemo osigurati da se čuju glasovi djece.

Ideja o organizaciji Susreta Dječjih vijeća krenula je iz Opatije 2004. godine na prijedlog male vijećnice Eme Starčić iz II. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Vijećnici DGV-a su podržali Emin prijedlog i dodijelili sredstava iz njihovog Malog proračuna organizaciji Susreta. Na tom prvom susretu sudjelovala su četiri vijeća, da bi danas broj sudionika narastao do dvadesetak. Nakon toga Opatija je bila domaćin i 2008 .godine, a ove joj je godine ta čast pripala po treći put.

Kölnska deklaracija

Opatija jedini hrvatski grad koji je potpisao Kölnsku deklaraciju gradova prijatelja djece. Akcija Gradovi prijatelji djece kod nas se provodi od 1999. godine i jedan smo od prvih šest gradova u Hrvatskoj koji je 2005. godine ponio titulu Grad prijatelj djece, a što nas svrstava u pionire na svjetskoj razini.

Na svjetskom Summitu Gradova prijatelja djece održanom u organizaciji UNICEF-a u Kölnu od 15. do 18. listopada dodijeljene su nagrade Child Friendly Cities Inspire Awards 2019, gdje se Opatija plasirala među pet finalista u kategoriji Značajno sudjelovanje djece te je svrstana na popis 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece koji potiču inovativna i nadahnjujuća rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava na lokalnoj razini. Od kandidiranih 110 gradova u 6 kategorija Opatija je stigla do finala te zaslužila posebnu zahvalu UNICEF-a za nadahnuće i poticanje gradova širom svijeta da implementiraju primjere dobre prakse s ciljem poboljšavanja života djece.

Općini Lovran  2014. godine dodijeljen je prestižan status ”prijatelj djece“ pa sada čak 10 jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji ima status grada/općine prijatelja djece, najviše od svih hrvatskih županija. Dodjela statusa održala se u okviru godišnjeg savjetovanja koordinatora akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece“, održane u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, povodom 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece“. Ovaj prestižni naziv je najviše javno društveno priznanje sredinama koje sustavno brinu o zaštiti djece i njihovim pravima i potrebama.

Općina Lovran se dobrovoljno uključila u Akciju u svibnju 2002. godine.

Akcija je stagnirala do 2008. godine kada je donijeta odluka o ponovnom pokretanju akcije „Gradovi/općine prijatelji djece“ s ciljem implementacije Konvencije UN-a o pravima djeteta u svakodnevni život naših najmlađih ali odraslih građana naše općine te samim time povećanjem kvalitete života djece i mladih u našoj sredini.

Od tada do danas ostvarili smo:

 • uređenje pedijatrijske ambulante u Lovranu,
 • osiguravanje proračunskih  novčanih sredstava za rad pedijatra,
 • uređena je prva dječja plaža,
 • osigurana su novčana sredstva za socijalnog pedagoga pri osnovnoj školi,
 • izrađeni su registar za djecu s teškoćama u razvoju, registar za djecu s teškoćama u govoru i registar za djecu s kroničnim bolestima,
 • općina je uredila prilaz školi i obilježena je cesta s upozorenjima za vozače u blizini škole i vrtića,
 • kontinuirano se novčano prate aktivnosti u školi,
 • sufinancira se rad vrtića u kontinuitetu,
 • povećan je broj učeničkih stipendija,
 • pomaže se djeci i obiteljima slabijeg imovinskog statusa.
 • Uređena šest dječjih igrališta (Zippera, Zaheji, Gradska plaža, Medveja, Tuliševica, osnovna škola),
 • Uređena dva Fitness parka,
 • Uređeno kino u kojem se prikazuju najnoviji dječji filmovi,
 • Osmišljen i organiziran natječaj kojim se promiču humanost i volonterstvo među djecom „…i dječja djela mogu promijeniti svijet“,
 • Osmišljeno druženje roditelja novorođene djece s prigodnim predavanjima za roditelje u suradnji s DND Opatija-ogranak Lovran,
 • Povećana naknada za novorođenu djecu,
 • Organizirana Mića marunada,
 • Organiziran Lovranski dječji dan,
 • Obilježavani svi datumi važni za život djece,
 • Osigurana financijska sredstva za rad logopeda i defektologa pri DND-u Opatija ogranak Lovran te financijska sredstva za zapošljavanje socijalnog pedagoga pri Osnovnoj školi Viktora Cara Emina Lovran,
 • Organizirana socijalna pomoć djeci slabijeg imovinskog stanja (pomoć u nabavci školskog pribora, odjeće i obuće, odlazak na izlete, školu u prirodi i sl.),
 • Vođena briga o kronično bolesnoj djeci, uključujući i pomoć njihovim roditeljima kroz edukaciju djece i roditelja o zdravim stilovima života,
 • U području dječjih prava i aktivne dječje participacije izuzetno aktivnim djelovanjem Društva Naša djeca Opatija – ogranaka Lovran u Općini Lovran provođeni brojni programi i edukacije o aktivnoj dječjoj participaciji i dječjim pravima kojima su obuhvaćena djeca i predškolske i osnovnoškolske dobi.

Koordinacijski odbor akcije „Općina Lovran prijatelj djece“ čine predstavnici svih ustanova koje skrbe o djeci u Lovranu (ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija, Osnovne škole Viktora Cara Emina Lovran i Dječjeg doma Ivane Brlić Mažuranić Lovran, pedijatrica, predstavnici medija i DND-a Opatija – ogranka Lovran).

U Lovranu djeluju sljedeće ustanove koje skrbe o djeci: dječji vrtić, osnovna škola, dječji dom, gradska knjižnica, pedijatrijska ordinacija i ordinacije obiteljske medicine.

Aktivno i uspješno se surađuje s MUP-om Opatija, Centrom za socijalnu skrb Opatija i Crvenim križem kao i s medijima.

U Lovranu djeluju udruge (Školski športski klub Galeb, Hrvatski nogometni klub Lovran, Teniski klub Lovran, ŠRD ZUBATAC Lovran, JK ISTRA Lovran 1951, PD KNEZGRAD Lovran, Puhački orkestar Lovran, Streljački klub Lovran, DND Opatija – ogranak Lovran, Udruga Toronjera, Boćarski klub) koje u svojim redovima posebno njeguju rad s djecom i mladima.

Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ osmislio je 2004. godine nagradu za organiziranje i vrednovanje originalnih i novih akcija i aktivnosti za djecu koje se provode u lokalnim zajednicama tijekom tekuće godine.

Od svakog se grada i općine, koji sudjeluje u akciji Gradovi i općine – prijatelji djece, očekuje da u okviru svoje ukupne planirane godišnje aktivnosti odabere, osmisli i provede novu aktivnost, koju u toj godini ocijeni najpotrebnijom i najkorisnijom za djecu.

Općina Lovran – nagrade za Naj-akciju:

 • Povelja „Mića marunada“, 2009.
 • Povelja „Za veseli osmijeh kod doktora“, 2010.
 • Povelja „Lovranski mići na svojen banju“, 2011.
 • Pohvala „Darujmo srcem“, 2012.
 • Pohvala „Lovranski dječji dan – dječji razigrani grad“, 2013.
 • Povelja „Donesimo Čabranima poljubac topli da im snijeg brže okopni“, 2014.
 • Povelja „Međunarodni dan ružičastih majica – tko tolerira, profitira”, 2015.
 • Povelja za slikovnicu bojanku „Lovranski marunić“, 2016.
 • Povelja „Koračajmo zajedno za dječja prava“, 2019.